Αρθρογραφία

Παρέμβαση σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας

«Όπου υπάρχουν άνθρωποι». Αυτή είναι η βασική τοποθέτηση των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας ήδη από την ίδρυση τους το 1990 και είναι μια τοποθέτηση που συνεχίζουμε να την υπηρετούμε καθημερινά. Όλα αυτά τα χρόνια και με απόλυτη συνέπεια, η οργάνωση έχει φροντίσει χιλιάδες ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα περιορισμένης ή και μηδενικής πρόσβασης σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Συνεχίζοντας λοιπόν σε αυτόν το δρόμο υλοποιούμε από τις αρχές του 2018 πρόγραμμα ιατρικού ελέγχου σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας με τη συνολική υποστήριξη της ΔΕΗ ΑΕ

Πώς να μιλάτε ρατσιστικά χωρίς να φαίνεστε ρατσιστές: ένα νέο πολιτικό λεξιλόγιο ξενοφοβίας

Το νέο λεξιλόγιο άρχισε να χρησιμοποιείται στα τέλη του 2015 και στις αρχές του 2016, την περίοδο δηλαδή που αποκρυσταλλώθηκε η αντιπροσφυγική και αντιμεταναστευτική πολιτική με την οποία θα απαντούσε η Ευρώπη στην αυξημένη ροή προσφύγων και μεταναστών – κλείσιμο των συνόρων, περιορισμός δικαιωμάτων, ένταση απελάσεων.

Χτίζοντας γέφυρες ενάντια στον χρόνο

Μετά από την «μεγάλη πορεία» του 2015, όταν ~ 1 εκατομμύριο άνθρωποι μετακινήθηκαν από τις χώρες τους προς την κεντρική Ευρώπη μέσω Ελλάδας, μετά από την εκτεταμένη επιχείρηση υποστήριξης των καταυλισμών του 2016, όταν το δίκτυο των ΓτΚ υλοποίησε το μεγαλύτερό του πρόγραμμα εντός Ευρώπης - και το πιο συνεργατικό

Η Ψυχική Υγεία των δοκιμαζόμενων πληθυσμών

Ευάλωτες ομάδες, ευάλωτα άτομα είναι χαρακτηρισμοί που περιγράφουν συνθήκες στις οποίες όλοι οι άνθρωποι κάτω από διαφορετικές ιστορικές προϋποθέσεις μπορούν να περιέλθουν. Αυτό αποκαλύπτεται όταν η ιστορική μνήμη των λαών, ακόμη και εκείνων που σήμερα διαβιούν σε ιδιαίτερα ευημερούντα κράτη, ανασύρει την τραγικότητα συγκρίσιμων στιγμών από το δικό τους παρελθόν με την τωρινή δυστυχία ή και εξαθλίωση ξένων που είναι επαίτες της αλληλεγγύης τους.

Η Υεμένη με μια ματιά

Οι συγκρούσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Υεμένης και των Χούθι βρίσκονται σε εξέλιξη ήδη απότο 2004. Ενώ οι μάχες είχαν περιοριστεί στο προπύργιο των Χούθι, την υποβαθμισμένη επαρχία Σάαντα της βόρειας Υεμένης, τον Σεπτέμβριο του 2014, οι Χούθι πήραν τον έλεγχο της πρωτεύουσας της Υεμένης, της Σάνα, και ξεκίνησαν να προωθούνται προς τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Άντεν. Σε απάντηση στις κινήσεις των Χούθι, ένας συνασπισμός Αραβικών κρατών ξεκίνησε μια στρατιωτική εκστρατεία το 2015 ώστε να αντιμετωπίσουν τους Χούθι και να αποκαταστήσουν την κυβέρνηση της Υεμένης.