Αρθρογραφία

Τρόφιμοι Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Γίνονται Θύματα Βίαιων Δεσιμάτων - Ως Πότε;

Η πρακτική του «προστατευτικού κλινοστατισμού» είναι μία ακόμα προβληματική πτυχή του τρόπου που το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντιμετωπίζει τους ψυχικά νοσούντες. Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της «αντιμετώπισης» είναι η απόλυτη περιθωριοποίηση των ατόμων με ψυχική διαταραχή, η θεραπευτική αναποτελεσματικότητα και η αβελτηρία των ιθυνόντων σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

Η σημασία της Γηριατρικής

Ο σκοπός της γηριατρικής είναι διττός. Είναι μαζί η ιατρική και το αγκάλιασμα. Είναι η υπόσχεση του ‘’δεν είσαι μόνος’’ σε εκείνον που δεν είναι άλλος από τον πατέρα και τον παππού του καθένα μας.

Καμιά φορά σκέφτομαι την Γιουγκοσλαβία...

Καμία φορά σκέφτομαι την πρώην Γιουγκοσλαβία σαν να ήταν χθες. Σαν μια εποχή αθωότητας που τέλειωσε οριστικά παίρνοντας μαζί της τις τελευταίες βεβαιότητες του ανθρωπιστικού κινήματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε μέχρι τις αρχές της χιλιετίας μας. 

Προσδόκιμο επιβίωσης και κόστος φαρμάκων

Η υγεία ενός ατόμου επηρεάζεται καθοριστικά από το παρεχόμενο επίπεδο υπηρεσιών υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της ζωής του. Σημαντικός δείκτης της υγείας του πληθυσμού μιας χώρας γενικότερα είναι το προσδόκιμο επιβίωσης, δηλαδή ο μέσος χρόνος ζωής σε έτη που θα είχε ένα παιδί αν γεννιόταν σήμερα υπό την προϋπόθεση ότι τα τρέχοντα δεδομένα θνησιμότητας θα παρέμεναν σταθερά σε βάθος χρόνου.

Επιστήμη και Γυναίκα

Στην επιστήμη και ειδικότερα στις θετικές επιστήμες, στην τεχνολογία, και στη μηχανική υπάρχει δυστυχώς ένα έμφυλο χάσμα ή αλλιώς μία ανισορροπία στην ποσόστωση μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η πραγματικότητα είναι ότι η παρουσία των γυναικών αγγίζει μόλις το 30%, ενώ οι γυναίκες δημοσιεύουν λιγότερο, σε πολλές χώρες πληρώνονται λιγότερο,και δεν προάγονται σε ισχυρές θέσεις όπως οι άνδρες στην καριέρα τους.

Ποια Δημόσια Υγεία θέλουμε: Συμπράξεις με τον ιδιωτικού τομέα αλλά και με MKO

Η έκφραση του κρατικισμού, υπό την έννοια της εμπλοκής του κράτους σε όλες τις δραστηριότητες, έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Συνεπώς, συχνά υπάρχει σύγχυση μεταξύ «κράτους» και «δημόσιου» και πολλές φορές οι δύο αυτές έννοιες ταυτίζονται.

Το ιταλικό σύστημα υποδοχής δέχεται επίθεση.

Τα τελευταία 5 χρόνια η Ιταλία δέχεται σημαντική πίεση, καθώς κάθε χρόνο υποδέχεται 150.000 και πλέον αιτούντες άσυλο και μετανάστες, μέσω της διαδρομής της Κεντρικής Μεσόγειου (Λιβύη-Ιταλία ). H χώρα έχει ήδη αντιμετωπίσει ανθρωπιστικές κρίσεις στο πρόσφατο παρελθόν. Ωστόσο, κατέστη γρήγορα σαφές ότι οι ροές τόσο από την Αφρική όσο και από την Ασία θα αυξάνονταν και ότι ο αριθμός των εισερχομένων θα ήταν μεγαλύτερος από ό,τι στο παρελθόν, παρά τους κινδύνους και τους αυξημένους θανάτους κατά τη μετάβαση.

Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας για πρόσφυγες και μετανάστες

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα το 2015 και στις αρχές του 2016 σύμφωνα με την UNHCR.Πολλοί (30-40%) μεταναστών και προσφύγων που έφθασαν στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2015 είναι κάτω των 18 ετών. Ένας μεγάλος αριθμός αφορά τους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Από το φόβο εγκατάλειψης στην εγκαθίδρυση μιας αίσθησης ασφάλειας

Ο Χ. γεννήθηκε και μεγάλωσε σε χώρα με επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης . Είναι 9 ετών και το πρώτο από τα τρία παιδιά, μιας πενταμελούς οικογένειας, η οποία αντιμετώπιζε καθημερινές προκλήσεις και δυσκολίες εξαιτίας των ακατάλληλων συνθηκών ζωής που επικρατούσαν στη χώρα τους.

Άλλος δρόμος δεν υπάρχει

Ξεκινάμε παραφράζοντας τον τίτλο από ένα φιλμ το «Άλλος δρόμος δεν υπήρχε» του Σταύρου Ψυλλάκη, ενός σκηνοθέτη που έχει γράψει τη δική του ιστορία στο χώρο του ντοκυμαντέρ για την ψυχική υγεία. Ενίοτε οι συγκυρίες έχουν κι’ αυτές τη σημασία τους, μιας που φέτος κλείνουν είκοσι χρόνια από την έκδοση του θεμελιώδους νόμου για την ψυχική υγεία, του εμβληματικού 2716/99.

Οι τάσεις της ρατσιστικής βίας σύμφωνα με τις καταγραφές του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατά το 2018

Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας δημοσίευσε την όγδοη ετήσια έκθεσή. Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Δικτύου προωθήθηκε στα μέσα του έτους 2011 από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (UNHCR).

Μία Νυχτερινή Βόλτα στους Δρόμους της Αθήνας της Αλληλεγγύης και της Ανθρωπιάς

Στην πιο πρόσφατη πιλοτική καταγραφή για τον άστεγο πληθυσμό στην Αθήνα (Μάιος 2018), οι μετρήσεις έδειξαν περίπου 400 ανθρώπους να κοιμούνται στον δρόμο και άλλους τόσους να διαμένουν προσωρινά σε δομές αστέγων (και δεν προσμετρήθηκαν οι χιλιάδες αιτούντων άσυλο και οι προσφυγών του προγράμματος ΕΣΤΙΑ).Η εικόνα, σχεδόν έναν χρόνο μετά, παραμένει ίδια.

Εμβόλια: Υπάρχει ακόμη περιθώριο αμφισβήτησης;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο εμβολιασμός θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα δημόσιας υγείας και αποτελεσματικά εργαλεία για την προώθηση της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών με ουσιαστικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη.

Ανθρώπινα δικαιώματα - ανάγκη αλλαγής πρακτικών και κατεύθυνσης

Το διεθνές κίνημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται σε κρίση, όπως και οι περισσότερες κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται. Έπειτα από δεκαετίες προόδου τώρα φαίνεται ότι σε σχεδόν κάθε κράτος τα ανθρώπινα δικαιώματα χάνουν έδαφος

Θυμάστε τον μικρό Αιλάν;

Το τρίχρονο παιδί από τη Συρία που πνίγηκε μαζί με τον πεντάχρονο αδελφό του και τη μητέρα του στην προσπάθεια της οικογένειας να «περάσουν» στα ελληνικά νησιά από τα Τουρκικά παράλια; Σώθηκε μόνο ο πατέρας. «Σώθηκε»; Δεν ξέρω πως αντέχει κανείς τέτοια «τύχη».

Πώς να μιλάτε ρατσιστικά χωρίς να φαίνεστε ρατσιστές: ένα νέο πολιτικό λεξιλόγιο ξενοφοβίας

Το νέο λεξιλόγιο άρχισε να χρησιμοποιείται στα τέλη του 2015 και στις αρχές του 2016, την περίοδο δηλαδή που αποκρυσταλλώθηκε η αντιπροσφυγική και αντιμεταναστευτική πολιτική με την οποία θα απαντούσε η Ευρώπη στην αυξημένη ροή προσφύγων και μεταναστών – κλείσιμο των συνόρων, περιορισμός δικαιωμάτων, ένταση απελάσεων.

Η Ψυχική Υγεία των δοκιμαζόμενων πληθυσμών

Ευάλωτες ομάδες, ευάλωτα άτομα είναι χαρακτηρισμοί που περιγράφουν συνθήκες στις οποίες όλοι οι άνθρωποι κάτω από διαφορετικές ιστορικές προϋποθέσεις μπορούν να περιέλθουν. Αυτό αποκαλύπτεται όταν η ιστορική μνήμη των λαών, ακόμη και εκείνων που σήμερα διαβιούν σε ιδιαίτερα ευημερούντα κράτη, ανασύρει την τραγικότητα συγκρίσιμων στιγμών από το δικό τους παρελθόν με την τωρινή δυστυχία ή και εξαθλίωση ξένων που είναι επαίτες της αλληλεγγύης τους.

Η Υεμένη με μια ματιά

Οι συγκρούσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Υεμένης και των Χούθι βρίσκονται σε εξέλιξη ήδη απότο 2004. Ενώ οι μάχες είχαν περιοριστεί στο προπύργιο των Χούθι, την υποβαθμισμένη επαρχία Σάαντα της βόρειας Υεμένης, τον Σεπτέμβριο του 2014, οι Χούθι πήραν τον έλεγχο της πρωτεύουσας της Υεμένης, της Σάνα, και ξεκίνησαν να προωθούνται προς τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Άντεν. Σε απάντηση στις κινήσεις των Χούθι, ένας συνασπισμός Αραβικών κρατών ξεκίνησε μια στρατιωτική εκστρατεία το 2015 ώστε να αντιμετωπίσουν τους Χούθι και να αποκαταστήσουν την κυβέρνηση της Υεμένης.