Αρθρογραφία

Εμβόλια: Υπάρχει ακόμη περιθώριο αμφισβήτησης;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο εμβολιασμός θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα δημόσιας υγείας και αποτελεσματικά εργαλεία για την προώθηση της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών με ουσιαστικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη.

Ανθρώπινα δικαιώματα - ανάγκη αλλαγής πρακτικών και κατεύθυνσης

Το διεθνές κίνημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται σε κρίση, όπως και οι περισσότερες κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται. Έπειτα από δεκαετίες προόδου τώρα φαίνεται ότι σε σχεδόν κάθε κράτος τα ανθρώπινα δικαιώματα χάνουν έδαφος

Θυμάστε τον μικρό Αιλάν;

Το τρίχρονο παιδί από τη Συρία που πνίγηκε μαζί με τον πεντάχρονο αδελφό του και τη μητέρα του στην προσπάθεια της οικογένειας να «περάσουν» στα ελληνικά νησιά από τα Τουρκικά παράλια; Σώθηκε μόνο ο πατέρας. «Σώθηκε»; Δεν ξέρω πως αντέχει κανείς τέτοια «τύχη».

Πώς να μιλάτε ρατσιστικά χωρίς να φαίνεστε ρατσιστές: ένα νέο πολιτικό λεξιλόγιο ξενοφοβίας

Το νέο λεξιλόγιο άρχισε να χρησιμοποιείται στα τέλη του 2015 και στις αρχές του 2016, την περίοδο δηλαδή που αποκρυσταλλώθηκε η αντιπροσφυγική και αντιμεταναστευτική πολιτική με την οποία θα απαντούσε η Ευρώπη στην αυξημένη ροή προσφύγων και μεταναστών – κλείσιμο των συνόρων, περιορισμός δικαιωμάτων, ένταση απελάσεων.

Η Ψυχική Υγεία των δοκιμαζόμενων πληθυσμών

Ευάλωτες ομάδες, ευάλωτα άτομα είναι χαρακτηρισμοί που περιγράφουν συνθήκες στις οποίες όλοι οι άνθρωποι κάτω από διαφορετικές ιστορικές προϋποθέσεις μπορούν να περιέλθουν. Αυτό αποκαλύπτεται όταν η ιστορική μνήμη των λαών, ακόμη και εκείνων που σήμερα διαβιούν σε ιδιαίτερα ευημερούντα κράτη, ανασύρει την τραγικότητα συγκρίσιμων στιγμών από το δικό τους παρελθόν με την τωρινή δυστυχία ή και εξαθλίωση ξένων που είναι επαίτες της αλληλεγγύης τους.

Η Υεμένη με μια ματιά

Οι συγκρούσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Υεμένης και των Χούθι βρίσκονται σε εξέλιξη ήδη απότο 2004. Ενώ οι μάχες είχαν περιοριστεί στο προπύργιο των Χούθι, την υποβαθμισμένη επαρχία Σάαντα της βόρειας Υεμένης, τον Σεπτέμβριο του 2014, οι Χούθι πήραν τον έλεγχο της πρωτεύουσας της Υεμένης, της Σάνα, και ξεκίνησαν να προωθούνται προς τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Άντεν. Σε απάντηση στις κινήσεις των Χούθι, ένας συνασπισμός Αραβικών κρατών ξεκίνησε μια στρατιωτική εκστρατεία το 2015 ώστε να αντιμετωπίσουν τους Χούθι και να αποκαταστήσουν την κυβέρνηση της Υεμένης.