Αυτοί που στέκονται δίπλα μου

Με λένε Ανίσα, κατάγομαι από το Ιράκ και είμαι 44 ετών. Άφησα πίσω μου τα πάντα και έφυγα από το Ιράκ το 2016. Μέχρι την Τουρκία κατάφερα να πάω με αεροπλάνο χωρίς να αντιμετωπίσω προβλήματα. Από την Τουρκία μέχρι τη Χίο πέρασα με μια φουσκωτή βάρκα, μαζί με 55 ακόμα άτομα.

Με λένε Ανίσα, κατάγομαι από το Ιράκ και είμαι 44 ετών. Άφησα πίσω μου τα πάντα και έφυγα από το Ιράκ το 2016. Μέχρι την Τουρκία κατάφερα να πάω με αεροπλάνο χωρίς να αντιμετωπίσω προβλήματα. Από την Τουρκία μέχρι τη Χίο πέρασα με μια φουσκωτή βάρκα, μαζί με 55 ακόμα άτομα. Μέχρι και ένα νεογέννητο, μωρό ημερών, ήταν στο ίδιο φουσκωτό. Ήταν πολύ επικίνδυνο. Λίγο πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι στη θάλασσα ήρθε μία ομάδα ανδρών με στρατιωτικές στολές και με όπλα και μας ζήτησαν να τους δώσουμε ότι χρήματα είχαμε αλλιώς θα μας πυροβολούσαν. Εγώ φοβήθηκα και άνοιξα την τσάντα μου αμέσως. Αλλά όσους αντιστάθηκαν τους έβαλαν να ξαπλώσουν στο έδαφος και τους χτυπούσαν με μεγάλα ξύλα.

Δε δέχονταν ότι είμαι χριστιανή. Με απήγαγαν δύο φορές και με βασάνισαν.

Στη Χίο έμεινα για ενάμιση μήνα περίπου. Η κατάσταση ήταν ανυπόφορη. Παρότι δήλωσα ότι ήμουν άρρωστη έπρεπε να περιμένω όλο αυτό το διάστημα για να πάρω τα χαρτιά και να έρθω στην Αθήνα. Οι συμπατριώτες μου που βρήκα στο νησί με πίεζαν να γίνω μουσουλμάνα. Το ίδιο πρόβλημα είχα και στο Ιράκ. Δε δέχονταν ότι είμαι χριστιανή. Με απήγαγαν δύο φορές και με βασάνισαν. Την πρώτη φορά ξύπνησα στο νοσοκομείο και το μόνο που θυμάμαι είναι ότι πονούσα φρικτά. Μου είπαν ότι με βρήκαν παρατημένη στην άκρη ενός δρόμου. Τον αδερφό μου τον έκαψαν ζωντανό κι εγώ δεν άντεχα να περιμένω πότε θα με σκοτώσουν. Έπρεπε να φύγω.

Έχω κάνει τα χαρτιά μου για να φύγω από εδώ και να πάω στην αδερφή μου που ζει στην Ολλανδία με  την οικογένειά της. Δυστυχώς το αίτημα μου έχει απορριφθεί δύο φορές. Πρέπει να πάω να τη βρω γιατί είμαστε σχεδόν έξι χρόνια και μου λείπει. Είναι η μόνη οικογένεια που έχω. Επιπλέον, πρέπει κάποιος να με βοηθάει γιατί είμαι άρρωστη. Έχω ζάχαρο, πίεση, έχω πάθει εγκεφαλικό, έχω σοβαρό πρόβλημα στα μάτια και δε βλέπω καλά. Επίσης έχω σοβαρό γυναικολογικό πρόβλημα στη μήτρα και γι αυτό δεν μπορούσα να κάνω και παιδιά.

η οικογένειά του αρραβωνιαστικού μου δεν ήθελε να τον παντρευτώ επειδή δεν μπορούσα να κάνω παιδιά.

Πίσω στο Ιράκ ήμουν αρραβωνιασμένη και όταν διαπιστώθηκε το πρόβλημά μου από το γιατρό, η οικογένειά του αρραβωνιαστικού μου δεν ήθελε να τον παντρευτώ επειδή δεν μπορούσα να κάνω παιδιά.

Κάθε τρεις και λίγο παθαίνω κάτι καινούριο. Και είμαι σίγουρη ότι γι αυτό ευθύνεται και η κακή ψυχολογική μου κατάσταση. Αν φτιάξει αυτό θα φτιάξουν όλα. Το πιστεύω.

Είμαι πολύ ευχαριστημένη από τη βοήθεια που μου έχουν προσφέρει οι Γιατροί του Κόσμου. Αυτή είναι η πρώτη και η μοναδική στιγμή σε όλη αυτή την περιπέτεια που νιώθω ζεστασιά και πως κάποιοι άνθρωποι στέκονται δίπλα μου. Αν καταφέρω να φτάσω στην αδερφή μου δε θα τους ξεχάσω ποτέ.

O Συγγραφέας

Ιστορίες που ξεχωρίζουν

Ιατρός - Ψυχίατρος Παιδιών - Εφήβων των Γιατρών του Κόσμου

Back to Top

Λάβετε τα τελευταία άρθρα στο email σας

Awesome sauce!

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Άλλα άρθρα της ίδιας κατηγορίας