Γιατί κάποιες φορές τα "δώρα", δωρίζονται ξανά.

Στη δωρεά τριών κινητών υγειονομικών μονάδων προς το ΚΕΕΛΠΝΟ προχώρησαν οι Γιατροί του Κόσμου τον Ιανουάριο. Πρόκειται για μία σημαντική κίνηση καθώς είναι η πρώτη φορά που Μη Κυβερνητική Οργάνωση δωρίζει εξοπλισμό, η αξία του οποίου ανέρχεται στα 259.000 ευρώ, στο κράτος. Τα τρία οχήματα θα χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές δράσεις που θα πραγματοποιήσει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για την ενδυνάμωση της επιδημιολογικής επιτήρησης.

Γιατί στους Γιατρούς του Κόσμου δεν ρωτάμε τι μπορεί να κάνει το κράτος για μας, αλλά αναρωτιόμαστε καταρχήν τι μπορούμε εμείς να κάνουμε για την κοινωνία.

Γιατί στους Γιατρούς του Κόσμου δεν γκρινιάζουμε, δεν ρίχνουμε την ευθύνη στους άλλους, δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες αλλά επιλέγουμε πάντα τον δύσκολο δρόμο. Εκείνον της ευθύνης στην πρώτη γραμμή.

Γιατί στους Γιατρούς του Κόσμου δεν μας απασχολεί ποιος βοηθάει τους φτωχούς και ανυπεράσπιστους , αλλά μας ενδιαφέρει ποιος μπορεί κάθε φορά καλύτερα να βοηθήσει.

Γιατί στους Γιατρούς του Κόσμου δεν κάνουμε Ιατρική για να αμφισβητήσουμε το Εθνικό Σύστημα υγείας, αλλά γιατί θέλουμε σε αυτό να έχουν πρόσβαση όλοι.

Γιατί στους Γιατρούς του Κόσμου δεν θεωρούμε τον εξοπλισμό, τα εργαλεία τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε αποκλειστικό μας προνόμιο η περιουσία μας , αλλά τα αντιμετωπίζουμε σαν το μέσο για να εξασφαλίζουμε θεραπεία και αξιοπρέπεια στους ταπεινούς και καταφρονεμένους, τους πιο αδύναμους που είναι οι ασθενείς μας.

Γιατί στους Γιατρούς του Κόσμου πιστεύουμε στην αξία και την σημασία της επιδημιολογικής επιτήρησης σαν βασικό στοιχείο της καθολικής υγείας και ξέρουμε πως κάποιοι άλλοι ειδικοί μπορούν να το κάνουν καλύτερα.

Γιατί στους Γιατρούς του Κόσμου μπορεί να κρίνουμε αυστηρά, να καταγγέλλουμε όταν χρειάζεται και να συγκρουόμαστε για το καλό των ασθενών μας με κάθε άδικη εξουσία αλλά δεν θεωρούμε την Πολιτεία αντίπαλο, δεν περιφρονούμε τους δημόσιους θεσμούς, δεν βαυκαλιζόμαστε πως μπορούμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους σήμερα προχωρήσαμε στην δωρεά 3 υπερσύγχρονων πλήρως εξοπλισμένων ιατρικών μονάδων αξίας 280.000 καθώς και μιας μεγάλης ποσότητας φαρμάκων αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ, για να χρησιμοποιηθούν στην επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας. Μονάδες που παραδόθηκαν στον πρόεδρο του ΚΚΕΛΠΝΟ καθηγητή Θεόφιλο Ρόζεμπεργκ και τον αντιπρόεδρο Άγη Τερζίζη. Μονάδες αγορασμένες με χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών για την προσφυγική κρίση των προηγούμενων χρόνων, που σήμερα αποδίδονται εκεί που πραγματικά πρέπει να ανήκουν. Στο δημόσιο.

Είμαι πραγματικά περήφανος που οι Γιατροί του Κόσμου γίνονται η πρώτη Ελληνική Ανθρωπιστική Οργάνωση που κάνει δωρεά στην Ελληνική Πολιτεία. Και μακάρι να έρθει κάποτε –αν και μάλλον αργεί αυτή η μέρα- η στιγμή που οι Γιατροί του Κόσμου θα μπορούν με χαρά να αυτοκαταργηθούν γιατί οι χιλιάδες ασθενείς που σήμερα προστατεύουν, θα έχουν βρει το δρόμο τους στη Δημόσια Φροντίδα.

Είθε…

* Οι Γιατροί του Κόσμου, έχοντας συμβάλει δραστικά στην ανακούφιση των προσφύγων, ήδη από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, παραδίδουν τις μονάδες αυτές στο ΚΕΕΛΠΝΟ με την προσδοκία ότι θα συνεχιστεί το έργο της οργάνωσης.

O Συγγραφέας

Νικήτας Κανάκης

Ο Νικήτας Κανάκης είναι Παιδοδοντίατρος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας

Back to Top

Λάβετε τα τελευταία άρθρα στο email σας

Awesome sauce!

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Άλλα άρθρα της ίδιας κατηγορίας