Η σημασία της Γηριατρικής

Ο σκοπός της γηριατρικής είναι διττός. Είναι μαζί η ιατρική και το αγκάλιασμα. Είναι η υπόσχεση του ‘’δεν είσαι μόνος’’ σε εκείνον που δεν είναι άλλος από τον πατέρα και τον παππού του καθένα μας.

‘’Να γερνάς, να αναπολείς, να απολαμβάνεις.’’

Σαν την ώρα την μαγική που ο νους αφήνεται στο ηλιοβασίλεμα. Στην στιγμή που απολαμβάνει τα ταξίδια που έγιναν μα κι εκείνα που δεν έγιναν.

Μια στιγμή που αξίζουν όλοι οι συνάνθρωποι που περνούν το κατώφλι της τρίτης ηλικίας. Την στιγμή την χωρίς χρόνο, την χωρίς χώρο, την χωρίς τέλος, που κοιτάς περήφανα στο αγνάντι.

Είναι η ανταμοιβή της ζωής, μια ανταμοιβή που θα ήταν μισή χωρίς την γηριατρική.

Σύμφωνα με τον ορισμό της η Γηριατρική είναι μία Ιατρική Ειδικότητα που ενδιαφέρεται για τις σωματικές, ψυχικές, λειτουργικές καικοινωνικές καταστάσεις των ηλικιωμένων ασθενών κατά την παροχή φροντίδας: οξείας, χρόνιας, αποκατάστασης, προληπτικής και τελικής.

Η γηριατρική στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: 

- Την γηριατρική εκτίμηση

- Την αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων και γηριατρικών συνδρόμων

- Την and of life φροντίδα

Η γηριατρική εκτίμηση αφορά το επίπεδο της σωματικής και ψυχοκοινωνικής υγείας. Η εφαρμογή της ανωτέρω εκτίμησης έχει βελτιώσει την ποιότητα ζωής και έχει ελαττώσει την θνητότητα και την νοσηρότητα σε αυτές τιςομάδες.

Ενώ σε πολλές χώρες η ειδικότητα αυτή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτιτης κοινωνικής φροντίδας, στην Ελλάδα επαφίεται δυστυχώς στους ιδίους τους ηλικιωμένους.

Πολλοί από αυτούς μη γνωρίζοντας λοιπόν, αμελούν τις περιοδικές εξετάσεις, υποεκτιμούν την κατάσταση της υγείας τους, με αποτέλεσμα να βιώνουν μια Τρίτη ηλικία γεμάτη πόνο και απελπισία. Άλλοι πάλι λόγω της δομής του συστήματος υγείαςδεν έχουν την πρόσβαση κυρίως λόγω γεωγραφικών δυσκολιών.

Η ανάγκη της εφαρμογής της γηριατρικής όμως είναι επιβεβλημένη αφού ξεπερνά την κατά σύστημα ιατρική. Άλλωστε οι παθήσεις των ανθρώπων δεν εμφανίζονται πάντα έτσι όπως γράφουν τα βιβλία. Προϋποθέτει μια διεπιστημονική ομάδα με στόχο τη βελτιστοποίηση του επιπέδου σωματικής, ψυχικής υγείας και λειτουργικότητας των ηλικιωμένων.  Η γηριατρική ασχολείται με ασθενείς άνω των 65 ετών, με επικέντρωση σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας όπου και τα ιατρικά προβλήματα είναι μεγεθυμένα.

Ο σκοπός λοιπόν της γηριατρικής είναι διττός. Είναι μαζί η ιατρική και το αγκάλιασμα. Είναι η υπόσχεση του ‘’δεν είσαι μόνος’’ σε εκείνον που δεν είναι άλλος από τον πατέρα και τον παππού του καθένα μας.

Είναι ο τρόπος να αντιμετωπίσεις μαζί το φόβο και την προσμονήστην Τρίτη ηλικία.

Για τον Καπετάν Δημητρό από το Κουφονήσι, που κοιτά τον ορίζοντα και περιμένει ένα γιατρό για την καρδιά του.

Για την Κυρά Δεσπω που απέμεινε στην Κάρπαθο να μετρά χειμώνες ανήμπορη και μόνη.

Για τον Μπάρμπα- Κανέλλο από τα Τζουμέρκα που φοβάται το χιόνι πιότερο και από την αρθρίτιδα που τον λυγίζει εδώ και χρόνια.

Σκοπός μας είναι να φτάνουμε εκεί πριν το ζητήσουν,

Να πάψουμε να είμαστε οι «άνθρωποι με τα καράβια». «Οι άνθρωποι πέρα από τον ορίζοντα και από τα βουνά».

Η γηριατρική είναι στα αλήθεια η επιστήμη του αύριο.

 Αφορά το επίπεδο της σωματικής και ψυχοκοινωνικής υγείας.

Αφορά το δικαίωμα των ανθρώπων αυτών στο ηλιοβασίλεμα που τους αξίζει.

Όπου υπάρχουν άνθρωποι

O Συγγραφέας

Αθανάσιος Κρουστάλης

Ο Αθανάσιος Κρουστάλης είναι Παθολόγος - Εθελοντής Γιατρών του Κόσμου

Back to Top

Λάβετε τα τελευταία άρθρα στο email σας

Awesome sauce!

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Άλλα άρθρα της ίδιας κατηγορίας