Η συνεργασία της Υπηρεσίας Ασύλου με τους Γιατρούς του Κόσμου

Οι Γιατροί του Κόσμου, στάθηκαν και συνεχίζουν να στέκονται αρωγοί της Υπηρεσίας Ασύλου και όλων των ανθρώπων που προσέρχονται στα γραφεία της και εκφράζουν εκτός από το αίτημα τους για Διεθνή Προστασία και την ανάγκη τους για υπηρεσίες υγείας, για ψυχοκοινωνική υποστήριξη και στέγαση.

Τα τελευταία χρόνια οι παγκόσμιες εξελίξεις έχουν οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους κυνηγημένους και εκτοπισμένους από την φρικαλεότητα του πολέμου, της φτώχειας και της εξαθλίωσης στην αναζήτηση για ένα καλύτερο αύριο στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να αποτελεί μία από τις κύριες πύλες εισόδου αυτής της διαδρομής.  Από το 2015 έως και το πρώτο μισό του 2018, εκτιμάται ότι κατέφτασαν στην Ελλάδα 1.091.514 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ οι αφίξεις για το πρώτο 9μηνο του 2018 παρουσίασαν αύξηση 17% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2017. Οι αριθμοί αυτοί κατέστησαν καίρια την ανάγκη λήψης μέτρων και βελτίωσης των διαδικασιών αξιοπρεπούς υποδοχής και ένταξης ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στα δικαιώματα των προσφύγων, χωρίς κανένα εμπόδιο, όπως άλλωστε ορίζει η Διεθνής Σύμβαση της Γενεύης του 1951 και το πρωτόκολλο του 1967 για το καθεστώς των προσφύγων.    

Οι Γιατροί του Κόσμου, στάθηκαν και συνεχίζουν να στέκονται αρωγοί της Υπηρεσίας Ασύλου και όλων των ανθρώπων που προσέρχονται στα γραφεία της και εκφράζουν εκτός από το αίτημά τους για Διεθνή Προστασία και την ανάγκη τους για υπηρεσίες υγείας, για ψυχοκοινωνική υποστήριξη και στέγαση.

Παράλληλα από το 2015 μέχρι και σήμερα οι Γιατροί του Κόσμου υποστηρίζουν το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου της Πάτρας με παραχώρηση κτιριακής υποδομής στην περιοχή.

Ο αυξημένος αριθμός των αιτημάτων ασύλου κατά τα τελευταία έτη και κατά συνέπεια ο αυξημένος αριθμός ανθρώπων με ανάγκη φροντίδας υγείας έδωσε το έναυσμα  για ένα πιο ολοκληρωμένο και μεθοδικό τρόπο συνεργασίας και ελέγχου των παραπομπών από την Υπηρεσία  Ασύλου στα Ανοικτά Πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν το 2017, όταν και κατέστη επιτακτική η ανάγκη παρουσίας νοσηλευτικού προσωπικού στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας υπό το φως του ολοένα αυξανόμενου αριθμού αιτούντων άσυλο με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ενδεικτικά, η Υπηρεσία Ασύλου δέχεται σήμερα στις εγκαταστάσεις του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Αττικής περί τα 700 άτομα ημερησίως. Οι αιτούντες διεθνή προστασία προσέρχονται στην Υπηρεσία Ασύλου νωρίς το πρωί και παραμένουν αρκετό διάστημα μέχρις ότου διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους. Η παρουσία του νοσηλευτικού προσωπικού στην Υπηρεσία είναι απαραίτητη για να παρέχονται οι πρώτες βοήθειες στους προσερχόμενους/ες αιτούντες και αιτούσες για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, όπως επιληπτικά ή καρδιακά επεισόδια, την αντιμετώπιση κρίσεων πανικού κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων, καθώς και την περίθαλψη παιδιών σε περίπτωση μικροτραυματισμών.

Τη 19η Σεπτεμβρίου 2018 -και σε συνέχεια εξεύρεσης των αναγκαίων χρηματικών πόρων από τους ΓτΚ- υπεγράφη σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου, κυρίου Μάρκου Καραβία, και του Προέδρου του Δ.Σ των Γιατρών του Κόσμου- Ελληνική Αντιπροσωπεία - κυρίου Νικήτα Κανάκη.

Στόχος της συνεργασίας της Υπηρεσίας Ασύλου με τους Γιατρούς του Κόσμου και τη λειτουργία του Γραφείου Υγείας και Πρώτων Βοηθειών εντός του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Αττικής, είναι η οργάνωση και εντατικοποίηση ενός αποτελεσματικού συστήματος παραπομπών και διασύνδεσης για τους αιτούντες άσυλο και τους πολίτες τρίτων χωρών σε υπηρεσίες υγείας συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην αποτελεσματικότερη και με σεβασμό στο πρόσωπο του αιτούντος εξέταση του αιτήματος διεθνούς προστασίας.

O Συγγραφέας

Ελένη Πετράκη

Η Ελένη Πετράκη είναι υπεύθυνη του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης της Υπηρεσίας Ασύλου

Νίκος Καλάκος

Ο Νίκος Καλάκος εργάζεται στο Τμήμα Επικοινωνίας των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας

Back to Top

Λάβετε τα τελευταία άρθρα στο email σας

Awesome sauce!

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Άλλα άρθρα της ίδιας κατηγορίας