Μήνυμα της Γενικής Διευθύντριας των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας

Ο ανθρωπισμός χάνεται στα βάθη των αιώνων. Υπάρχει από τότε που οργανώθηκαν ανθρώπινες κοινωνίες γιατί τα μέλη τους δεν απολάμβαναν εξίσου τα αγαθά της ζωής.

Ο ανθρωπισμός χάνεται στα βάθη των αιώνων. Υπάρχει από τότε που οργανώθηκαν ανθρώπινες κοινωνίες γιατί τα μέλη τους δεν απολάμβαναν εξίσου τα αγαθά της ζωής. Κι εμείς, μόλις αρχίσαμε να ξεχωρίζουμε την διαφορετικότητα, την ιδιαιτερότητα των ανθρώπων και των λαών, αρχίσαμε το ταξίδι στον κόσμο της ευαισθησίας. Ξεκινάς και βλέπεις τις ανάγκες δίπλα σου κι ο δρόμος σε οδηγεί πιο πέρα και επειδή μόνος δεν ξέρεις και δεν μπορείς να δράσεις, αναζητάς μια οργανωμένη ομάδα για να μπορείς να βοηθήσεις πιο συστηματικά.

Μεγαλώνοντας, ανακαλύψαμε ότι ο ανθρωπισμός δημιουργεί μια τάξη πραγμάτων που μπορούμε να ωριμάσουμε σύμφωνα με όσες αξίες έχουμε διαφυλάξει, δηλαδή εμπιστοσύνη στη ζωή και τον άνθρωπο. Η αγάπη προς τον συνάνθρωπο δεν περιγράφεται, είναι ένα συναίσθημα που βιώνεται και ολοκληρώνει τον άνθρωπο. Παίρνουμε δίνοντας και δίνουμε ό,τι πραγματικά έχουμε καθαρή πρόθεση να δώσουμε. Όσο μικρό ή  μεγάλο κι αν είναι αυτό που δίνουμε, αν είναι σύμφωνα με τις δυνατότητες μας και υπάρχει πραγματικά ανάγκη, η αξία της πράξης μας είναι το ίδιο ουσιαστική.

Στα χρόνια μας πολλά ιδανικά και αξίες χάθηκαν. Η μεγαλοσύνη όμως των ιθυνόντων πρέπει να μετριέται με την παγκοσμιότητα του οράματος και την αίσθηση της ευθύνης τους απέναντι σε όλη την ανθρωπότητα, διότι ο αναπτυγμένος και ο αναπτυσσόμενος κόσμος είναι μια οικογένεια. Πίσω από την ποικιλία των πολιτισμών υπάρχει μια ψυχική ενότητα της ανθρωπότητας. Υπάρχει μια πνοή και μια από κοινού ανάσα.

Σήμερα, ναι, είναι δυνατόν να βρεθεί ένα καινούργιο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Δορυφόροι και διαστημικοί σταθμοί μας περικυκλώνουν προστατευτικά. Έχουν υλοποιηθεί όλα όσα επινοεί ο ανθρώπινος νους και μόνο η πείνα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί. Όπου υπάρχει φτώχεια, θαρρείς από κληρονομιά, αυτή μετατρέπεται σε εξαθλίωση. Παντού στον κόσμο υπάρχουν καραβάνια προσφύγων.

Πόση γάζα να υφάνουμε για να σκεπάσουμε τις πληγές τους;

Θα ήθελα σήμερα, τελειώνοντας μια χρονιά και ξεκινώντας μια καινούργια να σας καλέσω στην ομάδα μας, να συμμετέχετε στη διαδρομή της προσφοράς εκεί που δεν βοηθάς τα παιδιά σου ή την οικογένεια σου αλλά τους αγνώστους προς εσένα συνανθρώπους σου. ∆εν χρειάζεται να γίνουμε ήρωες. Απλά ας γυρίσουμε να δούμε δίπλα μας με ενδιαφέρον. Υπάρχει πάντα  δίπλα μας κάποιος που έχει ανάγκη. Και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μπορούμε όλοι μας να βοηθήσουμε για να προσφέρουμε το πολυτιμότερο «δώρο ζωής». Αυτό της φροντίδας υγείας. Μαζί μπορούμε να κάνουμε θαύματα και να είστε σίγουροι μερικοί άνθρωποι θα σας ευγνωμονούν γι’ αυτό.

Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους σας με Υγεία αγάπη και ευημερία.

O Συγγραφέας

Ευγενία Θάνου

Η Ευγενία Θάνου είναι Γενική Διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας

Back to Top

Λάβετε τα τελευταία άρθρα στο email σας

Awesome sauce!

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Άλλα άρθρα της ίδιας κατηγορίας