Παρέμβαση σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας

«Όπου υπάρχουν άνθρωποι». Αυτή είναι η βασική τοποθέτηση των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας ήδη από την ίδρυση τους το 1990 και είναι μια τοποθέτηση που συνεχίζουμε να την υπηρετούμε καθημερινά. Όλα αυτά τα χρόνια και με απόλυτη συνέπεια, η οργάνωση έχει φροντίσει χιλιάδες ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα περιορισμένης ή και μηδενικής πρόσβασης σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Συνεχίζοντας λοιπόν σε αυτόν το δρόμο υλοποιούμε από τις αρχές του 2018 πρόγραμμα ιατρικού ελέγχου σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας με τη συνολική υποστήριξη της ΔΕΗ ΑΕ

Με γνώμονα την ουσιαστικότερη παρέμβαση στα πεδία των δράσεων, κάθε επίσκεψη της Κινητής Ιατρικής Μονάδας των Γιατρών του Κόσμου, αποτελούμενη από το αναγκαίο προσωπικό, καλείται να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες που παρουσιάζονται σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού: Υψηλά ποσοστά ανεργίας, ανασφάλιστων και αστέγων, ελλείψεις πόρων, υπηρεσιών και κοινωνικών δομών και  άνθρωποι που η ίδια η κοινωνία έσπρωξε στο περιθώριο, ανήμποροι να διεκδικήσουν το αυτονόητο που τους αναλογεί ως μέρος του κοινωνικού συνόλου.

Άνθρωποι απλοί που ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές ή βρίσκονται στη δύσκολη θέση να μην έχουν πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας. Πολλές φορές μάλιστα, έχουν μήνες ολόκληρους ή και χρόνια ακόμα να δουν γιατρό. Αυτή είναι η πραγματικότητα που καλούμαστε να περιθάλψουμε.

Από τις αρχές του έτους, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδος πρόσφεραν, μεταξύ άλλων, περισσότερες από 1400 οδοντιατρικές υπηρεσίες, περισσότερες από 760 οφθαλμολογικές, 729 καρδιολογικές και 68 γυναικολογικές υπηρεσίες, ενώ τα κλιμάκιά μας παρείχαν  παιδιατρική φροντίδα σε πάνω από 900 παιδιά.

Με την  πρώτη επίσκεψη των Κινητών Μονάδων να πραγματοποιείται στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μουρνιών, στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιών και Νέων και στο Πολιτιστικό Κέντρο Βρυσών στα Χανιά, οι Γιατροί του Κόσμου, μεριμνώντας με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες των κατοίκων κάθε περιοχής, έχουν επισκεφθεί μεταξύ άλλων το Ειδικό Νηπιαγωγείο & Ειδικό Δημοτικό αυτισμού στο Αιγάλεω, το Ειδικό Γυμνάσιο & Λύκειο Κωφών Αργυρούπολης,το 62ο Γυμνάσιο Αθηνών, το 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο και το 1ο Δημοτικό Καλλιθέας, τη Στέγη Ανηλίκων Πειραιά, την Παιδική Στέγη Λάρισσας, το Ειδικό ΕΠΑΛ και το Ειδικό Γυμνάσιο Ηρακλείου στην Κρήτη, το Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου στην Άνδρο και άλλα.

Παράλληλα, κατά την περίοδο 16 έως και 20 Απριλίου 2018, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι Κινητές Μονάδες των Γιατρών του Κόσμου επισκέφθηκαν τους Δήμους Παγγαίου, Καβάλας, Νέστου και Θάσου, πραγματοποιώντας προληπτικούς ελέγχους σε σχολεία, ΚΑΠΗ, Αγροτικά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας.

Αξίζει να αναφέρουμε πως κατά τη διάρκεια όλων αυτών των επισκέψεων εξετάσθηκαν ασθενείς όλων των ηλικιών ενώ όπου κρίθηκε απαραίτητο εξασφαλίστηκε η παραπομπή τους σε άλλες δομές φροντίδας υγείας για περαιτέρω εξετάσεις. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν εμβολιασμοί και ενημερωτικές συνεδρίες υγείας με σκοπό την πρόληψη, κυρίως σε μαθητές.  

Συνολικά περισσότεροι από 470 συνάνθρωποί μας τον μήνα επωφελούνται από τις παρεμβάσεις των Κινητών Ιατρικών Μονάδων στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας με το πρόγραμμα ιατρικού ελέγχου της ΔΕΗ να συγκεντρώνει στο σύνολο του περισσότερες από 4.200 ιατρικές επισκέψεις και γνωματεύσεις. Και συνεχίζουμε.

Αν και το νούμερο είναι ενδεικτικό της έκτασης της δράσης, δεν είναι αυτό που θα αποκαλούσαμε η «ουσία» του προγράμματος. Μέγιστη χαρά και τιμή για τους Γιατρούς του Κόσμου αποτελεί το ευχαριστώ που ακούμε από τους συνανθρώπους μας σε κάθε ένα από τα μέρη που έχουμε επισκεφθεί. Οι άνθρωποι αυτοί φεύγουν πάντα με το χαμόγελο της ανακούφισης και τη γνώση ότι οι Γιατροί του Κόσμου είναι ένα στήριγμα για αυτούς.

Ως Γιατροί του Κόσμου όμως δεν είμαστε μόνοι μας. Και είναι τεράστια η δύναμη που μπορεί να πάρει κάποιος βλέποντας το πόσοι άνθρωποι εναρμονίζονται μεταξύ τους προσφέροντας ο καθένας αυτό που μπορεί, και πολλές φορές περισσότερο από αυτό που του αναλογεί, προς τον συνάνθρωπο. Από τον οδηγό που ξεκινάει την αποστολή με την κινητή ιατρική μονάδα, τους εθελοντές και τους εργαζόμενους επαγγελματίες υγείας που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, την υποδοχή στις ρεσεψιόν των ξενοδοχείων που προσφέρουν τη διαμονή για τις ανάγκες μίας δράσης, την καθοδήγηση και τη φιλοξενία από τους τοπικούς φορείς, έως και την αγνή αγκαλιά και την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας: είναι όλα αυτά κάποια από τα κομμάτια που συνθέτουν την επιτυχία μίας δράσης και γεφυρώνουν το κοινωνικό χάσμα.

Γιατί θα ήταν αφελής κάποιος να πιστεύει πως η Ιατρική φροντίδα περιορίζεται μόνο σε αυτό που αποδεχόμαστε αμιγώς ως επιστημονικά ιατρικό. Έξω από τα αμφιθέατρα και τις αίθουσες διαλέξεων, πέρα από την έρευνα, την εμπειρία και την επιστημονική πρόοδουπάρχει και η σχέση μεταξύ Ιατρού και ασθενή, μία σχέση καθαρά κοινωνική και αμφίδρομη ως ένας ακόμη δεσμός μεταξύ της κοινωνίας και των πολιτών της. Καi αυτή η σχέση απαιτεί κάτι πολύ περισσότερο από καθαρή γνώση της ιατρικής:Απαιτεί ηθικό πνεύμα, εμπιστοσύνη, συνεργασία και αλληλεγγύη.

Η απαραίτητη ενημέρωση για τις ανάγκες κάθε περιοχής και η αναγκαία προετοιμασία και συνεργασία μαζί με τον απαιτούμενο προγραμματισμό προηγούνται κάθε επίσκεψης ως μέρος μίας αναπόσπαστης διαδικασίας ενός συνόλου ενεργειών για την όσο δυνατόν καλύτερη ανταπόκριση στα κοινωνικά ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Βασικά αγαθά, βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που μπορεί να διαφέρουν ως προς τα επίμέρους αλλά η ουσία παραμένει η ίδια: Η πρόσβαση στην Υγεία, το δικαίωμα στη ζωή. Αυτό είναι το αυτονόητο που καλούμαστε, ως κοινωνία καταρχήν, να καθιερώσουμε ως δεδομένο. Έτσι, κάθε επίσκεψη της Κινητής Μονάδας δε μεταφέρειμόνο το ιατρικό προσωπικό των Γιατρών του Κόσμου αλλά μεταφέρει επίσης την ίδια την κοινωνία πιο κοντά στους πολίτες της.

Στην αποστολή στην Άνδρο οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Γαυρίου έγραψαν στον πίνακα της σχολικής τάξης «Σας ευχαριστούμε».Εμείς ευχαριστούμε, για την εμπιστοσύνη και εν τέλει, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που χωρίς αυτούς καμία δράση δε θα ήταν εφικτή.


O Συγγραφέας

Γιατροί του Κόσμου Ελλάδος

Ιατρός - Ψυχίατρος Παιδιών - Εφήβων των Γιατρών του Κόσμου

Back to Top

Λάβετε τα τελευταία άρθρα στο email σας

Awesome sauce!

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Άλλα άρθρα της ίδιας κατηγορίας