Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να έρθει

Ο εθελοντισμός είναι μια απόλυτα συνειδητή στάση ζωής, όπου ο κάθε πολίτης προσφέρει ανιδιοτελώς χρόνο ή γνώση χωρίς να περιμένει κανενός είδους αντάλλαγμα.

«Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να ‘ρθει» υποστήριζε ο Μαχάτμα Γκάντι. Ως εκ τούτου ο εθελοντισμός είναι μια απόλυτα συνειδητή στάση ζωής, όπου ο κάθε πολίτης προσφέρει ανιδιοτελώς χρόνο ή γνώση  χωρίς να περιμένει κανενός είδους αντάλλαγμα. Κι εδώ είναι  πολύ σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι ο εθελοντισμός δεν έχει καμία σχέση με την έννοια της  «φιλανθρωπίας» όπου κάποιοι συμπολίτες μας παρέχουν μια ευκαιριακή υλική βοήθεια στο πλαίσιο μιας ανισότιμης σχέσης με τον επωφελούμενο.

Από την πολυετή εμπειρία μου ως εθελόντρια στους Γιατρούς του Κόσμου μπορώ να πω με βεβαιότητα,  ότι στη σύγχρονη εποχή  η παρουσία του οργανωμένου εθελοντισμού είναι  αναγκαία, κυρίως, απέναντι στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Έχοντας  όλα αυτά τα χρόνια συμμετάσχει σε πολλές και διαφορετικές δομές μέσα από την «οικογένεια»  των Γιατρών του Κόσμου, νιώθω συγκινημένη με  την έμπρακτη βοήθεια της οργάνωσης, απέναντι σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη που έχει δικαίωμα στην ανθρωπιστική βοήθεια, ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τη θρησκεία, την ιδεολογία ή την πολιτική πεποίθηση.

Ως πολίτες  έχουμε ευθύνη, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο,  να συμβάλλουμε στην κοινωνική ευημερία του τόπου μας. Κι αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν ο καθένας από εμάς δεν αποφασίσει να γίνει ενεργός πολίτης, καταπολεμώντας  με τον όποιο τρόπο την αδικία και την κοινωνική ανισότητα. Άλλωστε ο εθελοντισμός είναι μια επαναστατική δράση. Σε παίρνει από τον νεφελώδη μικρόκοσμό σου και σε ρίχνει στα αληθινά προβλήματα της ζωής, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να δεις με τα ίδια σου τα μάτια ένα μέρος της  αλήθειας που  αγνοούσες.  Ο Καρλ Γιούνγκ έκανε κάποτε την παρατήρηση ότι κατανοούμε τους άλλους μόνο στο ίδιο μέτρο το οποίο κατανοούμε τον εαυτό μας.

Ως εκ τούτου πρέπει επιτέλους να κατανοήσουμε ότι ο κόσμος, η κοινωνία για την οποία παραπονιόμαστε, είμαστε εμείς. Η κοινωνία είναι επέκταση των ανθρώπων, η κοινωνία είναι προβολή του εαυτού μας. Πρέπει να το συλλάβουμε αυτό, να το κατανοήσουμε βαθιά, ώστε να αλλάξουμε την κοινωνία και να φέρουμε ειρήνη στον κόσμο. Μια ριζική αλλαγή στην κοινωνία μπορεί να γίνει όχι μέσα από ιδέες, αλλά μέσα από τη δική μας μεταμόρφωση στη σχέση μας  με τους άλλους.

Ο λόγος για τον οποίο χάσαμε τις αξίες μας και απλά να μιλάμε για την «ιδέα των αξιών» ως αφηρημένη έννοια, είναι γιατί κλειστήκαμε  στο μικρόκοσμό μας. Αν λοιπόν θέλουμε την αλλαγή, αν θέλουμε μια κοινωνία διαφορετική, πρέπει «να γίνουμε η αλλαγή». Ο εθελοντισμός κι όχι η ιδέα γύρω από τον εθελοντισμό είναι  μια  επαναστατική δράση. Μια επανάσταση η οποία μεταμορφώνει ριζικά, βαθιά, την ψυχολογική δομή του ανθρώπου, ακυρώνοντας την ιδέα του «εγώ» σαν μια οντότητα ξεχωριστή από την κοινωνία.

O Συγγραφέας

Δέσποινα Χατζή

Η Δέσποινα Χατζή είναι συγγραφέας και Τεχνολόγος Ιατρικών εργαστηρίων.

Back to Top

Λάβετε τα τελευταία άρθρα στο email σας

Awesome sauce!

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Άλλα άρθρα της ίδιας κατηγορίας